Miten puhun sodasta nuoren kanssa?
Sota ja hätä tavoittavat myös Suomessa kaikenikäisiä lapsia ja nuoria niin median, somen, kavereiden kanssa juttelun kuin aikuisten keskustelujen kautta. Vanhempana on tärkeää kuunnella nuorta herkällä korvalla, pitää kiinni arjen rutiineista ja pitää yllä toivoa.
Monet nuoret seuraavat paitsi uutisia, myös niihin liittyviä netti- ja somekeskusteluja hyvin aktiivisesti. Nuorten keskusteluyhteisöt ovat yleensä hyvin aikuisvapaita. Pohdinnat ja pelot mutta myös reaktiot voivat olla aikuiselle joskus yllättäviäkin. Siksi tärkeintä on säilyttää avoin keskusteluyhteys, olla läsnä ja olla valmis ottamaan vastaan voimakkaitakin tunteita.
Miten vanhempi voi huomioida nuoren huolen?
1. Kuuntele herkällä korvalla ja huomioi nuoren tunteet
- Muista, että huolestuminen, pelot ja ahdistava olo ovat normaaleja tunteita tässä tilanteessa – meille kaikille.
- Tunteet tarttuvat herkästi. Tarjoa nuorelle rauhallista ja kiireetöntä seuraa, vaikka omatkin tunteet saattavat myllertää. Pidä huolta myös siitä, että voit jakaa omia tuntemuksia aikuisten kesken.
- Kiinnitä erityinen huomio nuoren mielessä pyöriville ajatuksille ja tunteille. Kuuntele nuorta. Oikeita sanoja tai vastauksia ei tarvitse olla. Riittää, että olet nuorelle läsnä. Nuoren on tärkeä kokea, että ajatusten ja tunteiden ilmaisu on luvallista, kaikenlaisille tunteille on tilaa ja joku ottaa niistä kopin juuri sellaisina kuin nuori ne kokee.
- Keskustelu voi olla helpompaa jonkin tekemisen lomassa. Jutelkaa esim. automatkalla tai kotitöiden lomassa.
- Ukrainan tilannetta ei voi sysätä sivuun, mutta ei toisaalta liikaakaan ottaa omaksi murheekseen. Nuorelta kannattaa kysyä suoraan: Mitä ajattelet sodasta Ukrainassa? Painaako se mieltäsi? Onko joku asia, mikä erityisesti askarruttaa? Pelottaako sinua?
- Nuoren oma elämäntilanne voi lisätä huolta ja pelkoa, esim. asepalveluksen ajankohtaisuus omalla tai ystävän kohdalla.
- Keskusteluhetkessä nuorta voi rauhoitella ja miettiä keinoja: Mikä pelkoon auttaa? Mikä lievittää ahdistusta tai surullista oloa? Toisaalta on lupa surra ja kokea myötätuntoa. Se kertoo siitä, että tämä kaikki koskettaa meitä ja pystymme tuntemaan.
- Nuori saattaa pohtia eettisiä ja moraalisia kysymyksiä. Vaikka niihin ei välttämättä ole vastausta, voit sanoa: ”On tärkeää, kun kerrot ja pohdit. Olen sitä varten, että keskustellaan näistä yhdessä.”
2. Pitäkää kiinni arjen rutiineista ja tehdää mukavia asioita yhdessä
- Tilanteeseen liittyvä epävarmuus yhdistää meitä kaikkia. Pidä kiinni nuoren arjen rutiinien jatkumisesta mahdollisimman ennallaan – rutiinit vahvistavat turvallisuuden tunnetta ja jatkuvuutta.
- Vahvista nuoren turvallisuuden tunnetta yhdessä olon kautta – yhteinen tekeminen arjessa tekee hyvää, esim. ruuanlaitto tai ulkoilu.
- Kannusta nuorta tekemään mukavia asioita kavereiden kanssa. Ystävien ja kavereiden kanssa yhdessäolo on tärkeää. Somen ja uutisten vastapainoksi on lupa kokea iloa.
- Läheisyys ja vaikka kainaloon käpertyminen helpottaa, ’hoivaa ja hellii’ toimii– oli lapsi pieni tai iso. On luonnollista, että vanhempikin nuori voi kaivata taas enemmän läheisyyttä.
- Nuoren somen käytöstä on hyvä jutella, sillä siellä voi olla villejäkin kauhukuvia maalailtuna. Juttele nuoren kanssa tarvittaessa somen käytön rajaamisesta, jos nuori kertoo siellä käytävien keskustelujen ahdistavan.
- Nuorilla on usein tarve kanavoida ahdistavia tuntemuksia toimintaan ja ilmaisuun. Kannusta nuorta kirjoittamaan tai piirtämään ajatuksiaan ja tunteitaan. Se voi olla helpompaa kuin puhuminen.
4. Pidä yllä toivoa
- Nuoren reaktioiden ja tunteiden kuulostelu herkällä korvalla on tärkeää pitkällä tähtäimellä. Sekin on täysin normaalia, jos asia ei herätä nuoressa juuri nyt huolta. On mahdollista, että huoli herää vasta myöhemmin.
- Tuo esille toivon näkökulma: Suomessa on turvallista – meillä ei ole hätää tässä ja nyt.
5. Vinkkaa nuorelle keskusteluapua tarjoavista tahoista
- Sekasin Discordiin on perustettu #Ukraina-kanava, jossa nuoret voivat keskustella tilanteesta vertaisten kanssa turvallisessa ilmapiirissä: discord.gg/sekasin
- Sekasin-chatissa nuori voi keskustella nimettömänä kahden kesken aikuisen kanssa: sekasin.fi
- Sekasin-chatin oma Instagram-tili (@sekasinchat) kannattaa myös laittaa seurantaan. Tililtä löytyy hyviä vinkkejä tilanteen käsittelyyn.
6. Pidä huolta omasta jaksamisestasi
On tärkeää pitää myös omasta jaksamisesta huolta. Jos kaipaat itse tukea, seuraa MIELI ry:n sivuja ja ota tarvittaessa yhteyttä Kriisipuhelimeen 09 2525 0111 tai Solmussa-chattiin.